Viñueladalen med bergsbyarna Alcaucín, Los Romanes, Canillas de Aceituno med flera

Viñuelasjön med berget Sierra Tejeda

 

Viñueladalen
Viñueladalen ligger i Málagaprovinsens östra del, som heter Axarquia, och har ett ypperligt läge cirka 50 km ifrån Málaga. Många besökare väljer att återkomma till området år efter år och till och med köpa ett hus här för att kunna tillbringa delar av året i solen. En cirka 15 minuters kort bilfärd från medelhavsorten Torre del Mar tar dig upp till den olivklädda dalen med den glittrande Viñuelasjön som centrum. Viñuelasjön bildades av den damm som byggts över Guarofloden, en av de två bifloder till Vélez floden som går genom området. Vid full kapacitet kan reservoaren innehålla upp till 170 miljoner kubikmeter vatten och vid de omgivande lummiga betesmarkerna finns ett blomstrande jordbruk med olivlundar, vingårdar och spannmålsgrödor. Här ligger de vita och vackra byarna Alcaucín, Viñuela, Los Romanes, Canillas de Aceituno och längre upp Comares, Periana och Riogordo. Trots närheten till havet och turistlivet har området bevarat mycket av sin traditionella karaktär. Fortfarande ser man familjer skörda olivträden för hand eller getaherden valla sina getter runt byarna. I barerna i byarna fylls tapasdiskarna dagligen med lokala specialiteter och vinkärl, fylls på, med det nyttiga sötvinet som produceras i området. Utanför barerna sitter männen och smäller dominobrickor på borden och kommenterar händelser som t ex gårdagens fotbollsmatch, medan bylivet pågår.
Packa en picknickkorg och besök naturområdet ovanför Alcaucín med sin otroliga utsikt eller ta en tur runt Viñuelasjön där det finns två iordingställda parker med grillplatser och parkmöbler. Vid sjön finns också möjlighet till vattensporter såsom windsurfing, kajaking eller varför inte prova på att ta segellektioner hos ett av de aktivitetsföretag som finns här. Viñueladalen bjuder
också på många andra spännande utflyktsmål- varma källor, olivpresserier, vandringsleder och vill du känna på den spanska pulsen i storstäderna är detta en perfekt utgångspunkt.

Konst och hantverk
Hantverk tillverkade av espartogräs är en specialitet i La Viñuela och hela Axarquia området. Korgar, mattor och många andra fantasifulla föremål formas traditionellt som de har varit i århundraden. Sadlar, träns och andra läderposter görs även i många av byarna, särskilt i Riogordo. En marknad med ekologiskt odlade produkter och hantverk hålls varje tisdag 09.00-13.30 nära byn Trapiche närmare kusten. Håll utkik efter skyltar med "Farmers Market" skrivet på utmed väg A356.

Gastronomi
Den berömda friska medelhavsdieten är baserad på olivoljan från området och här finns flera olivpresserier. Det söta vinet som produceras i regionen är utmärkt och smakar ännu bättre när det åtföljs av maten som serveras i lokala restauranger. Området är känt för sina många bra restauranger, bagerier och olivoljefabriker. Prova också honung, mandlar, getost och chokladdoppade fikon från området

Málaga flygplats ligger cirka 45 minuters bilfärd bort och till Granada är det drygt en timmes bilfärd


Vélez-Málaga, Torre del Mar och Almayate

 

Detta är ett område som är förvånansvärt fritt från den turism som man annars förknippar med Costa del Sol!

Vélez-Málaga
Vélez-Málaga är en stad med tydlig spansk karaktär och är belägen endast 4 km från Medelhavet. Staden är förvånansvärt befriad från turism och är en överraskande vacker stad vilket är svårt att tro när man passerar staden utmed vägen som går norrut mot Viñueladalen. Den gamla delen av Vélez-Málaga kallas "La Villa", och ligger precis under den stora fästningen i Vélez-Málaga som heter "La Fortaleza". Gamla stan är definitivt värt ett besök om inte bara för den storslagna utsikten utan också för de smala gränderna och dess vackra hus! Det är morerna som grundlade denna del av Vélez-Málaga och detta var en gång en "Medina"- marknadsplatsen för Vélez-Málaga. När du är i gamla stan missa inte ett besök i Palacio de Beniel, ett palats, som också är ett museum. Här finns också ett "påskmuseum" då staden är mycket känd i Spanien för sin påskprocessioner och staden fylls med turister under påskveckan. Nära gamla stan, på en höjd omgiven av en botanisk trädgård, ligger den vackra kyrkan Ermita de Nuestra Senora de los Remedios. Härifrån har man utsikt över hela staden och även ner över Medelhavet och Torre del Mar. En restaurang kommer att öppnas här under våren 2015. Besök också turistbyrån, som numera ligger i högra hörnet av stadshuset bakom caféet och du kommer att få all information som behövs.
Vélez-Málaga har en fantastisk cafékultur och många bra restauranger. Priserna är anmärkningsvärt låga för att äta ute. Prova gärna på att smaka några av alla de tapas som serveras i de många barerna i Vélez-Málaga. Prova också någon de prisvärda restaurangerna La Sastreria, La Boheme, El Convento, El Caserillo de las Monjas, Bar Rubio och Los Cunados, bara för att nämna några ...

Torre del Mar
Torre del Mar är kustorten till Vélez-Málaga, och har en av de längsta strandpromenaderna i Europa. Den är fylld med tapasbarer och restauranger, många av dem serverar grillade sardiner på spett, förmodligen den mest traditionella maträtt du kan äta i provinsen Málaga. Även de boende i Málaga åker till Torre del Mar för att äta sardiner. Du kommer att upptäcka att Torre del Mar är något så ovanligt som en medelhavsort med autentiska barer, fiske- och skaldjurrestauranger och på sommaren har staden också ett brett nöjesliv. Här finns mycket för den aktive turisten – två golfbanor, vattensporter, fisketurer, "aqualand", ridning m m
Hamnen i Torre del Mar, som heter Caleta de Vélez, är en av mycket få hamnar som fortfarande håller fiskauktioner sex dagar i veckan. Här finns också flera båtar som kan ta dig ut för en dagstur på Medelhavet där lunch och aktiviteter vanligtsvis ingår. En annan trevlig händelse är torsdagsmarknaden- både den i Vélez-Málaga och den i Torre del Mar, som pågår mellan 09.30–13.30. I Vélez-Málaga du hittar den på parallellgatan utmed vägen som går norrut mot Viñueladalen. Marknaden i Torre del Mar ligger mellan Calle Princesa och Avenida Toré Toré ner mot havet. Det finns flera bra restauranger i området så varför inte passa på att äta en "Menu del Dia" i Torre del Mar!

Almayate
Almayate ligger ca 3 km väster om Torre del Mar. Det är en by med ett mycket priviligerat läge, nära havet men ändå okänd för den stora massan. Själva byn ligger upp till höger från stora vägen medan stränderna ligger till vänster. I byn finns flera restauranger och de mest populära är Bar Tolo och El Pepe Molina. Sväng av på någon av de smala vägarna som går ner över fälten mot havet. Där finns det flera trevliga strandrestauranger precis vid havet. Prova El Hornillero på stranden El Hornillo för god mat, musik och vänlig atmosfär i palm täckt hydda, eller fortsätt en kilometer västerut till Bar Fransisca, som serverar de bästa pizzorna i området. Det är en lugn, avslappnad hippiekänsla kring dessa stränder runt Almayate. Prova dem!

Málagas flygplats ligger cirka 30 minuters bilresa bort


Sista Minuten
Se våra erbjudanden!

Klicka bilden för info!
Perfekt litet hus
för vandrare

Casa Tinto är ett smakfullt inrett hus utanför Alcaucin
Klicka bilden för info!
Biljetter till Alhambra
Hur förbokar jag biljetter?
Klicka bilden för info!
Köpläge!
Hus till salu

Här presenteras några hus till salu i ”vårt område”
Klicka bilden för info!